Tuesday, December 9, 2008

Memperingati Besarnya Pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail Alaihissalam…

Pertamanya, Salam Aidiladha saya ucapkan buat semua, semoga kehadiran Aidiladha pada kali ini menjadikan kita lebih faham atau mengerti makna sebenar disebalik korban atau pengorbanan itu sendiri…

Seperti yang kita semua sedia maklum, tujuan Islam meganjurkan kita meraikan Hari Raya korban adalah sebagai tanda, bagi memperingati pengorbanan yang mulia yang ditunjukkan oleh Nabi Junjungan kita iaitu Nabi Ibrahim alaihissalam disamping kita bersama-sama menghayati ibadah Haji yang sedang dikerjakan oleh golongan yang mampu atau pun yang berkesempatan menunaikannya…

Menyingkap kisah pengorbanan yang yang telah ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim alaihissalam, bermula daripada Allah subhanahuwataala mengurniakan baginda seorang anak yang soleh iaitu Nabi Ismail alaihissalam, sehinggalah Allah subhanahuwataala memerintahkan supaya Baginda melaksanakan perintah menyembelih anak kesayangannya melalui perantaraan mimpi. Sebagaiman firman Allah subhanahuwataala..

Tanpa ragu-ragu, dan atas ketulenan iman dan ketaatan kepada perintah Allah subhanahuwataala yang sebenarnya, disamping sifat soleh pada diri anak baginda, mereka lebih memilih untuk taat kepada perintah Allah subhanahuwataala dengan redha tanpa sedikit pun ingin mengingkarinya, walaupun mereka tahu sebenarnya memerlukan pengorbanan yang sangat besar kerana melibatkan nyawa seorang anak yang soleh yang tidak ternilai harganya… firman Allah subhanahuwataal…

Allahuakbar! Sesungguhnya Allah menjadi saksi begitu besar kesanggupan atau pengorbanan yang dizahirkan oleh Nabi Ibrahim alaihissalam bersama anak baginda, lalu selepas itu turun pula perintah daripada Allah subhanahuwata’ala supaya Nabi Ismail alaihissalam yang pada asalnya menjadi koran digantikan dengan seekor sapi /kambing bagi menyempurnakan perintah sembelihan tersebut.


Sungguh Hebat! Apabila seorang Nabi yang sebelum itu diuji dengan keperitan hidup bersama isteri tercinta, untuk menyara anak mereka Ismail yang pada waktu itu masih kecil, namun apabila pertama kalinya mereka tiba di Mekah keadaan disana ketika itu sungguh kering kontang tanpa sedikit pun terdapat sumber air. Mereka diuji dengan pelbagai cabaran dengan merentasi padang pasir yang sangat luas penuh dengan fatamorgana. Namun, biznillah…Atas kekuasaan dan sifat Maha Pemurah Allah subhanahuwataala disamping doa Nabi Ibrahim alahissalam, diizinkanNya air mengalir daripada tanah yang kering itu sehingga kini, menjadikan suatu mukjzat yang sangat mustahil untuk kita percaya dengan mata kasar dan sekarang ianya menjadi tumpuan seluruh manusia yang datang dari seluruh dunia bagi mendapatkan air tersebut, iaitu air zamzam.

Barangkali atas nikmat itu, Allah subhanahuwataala menguji Nabi Ibrahim alaihissalam, dan Alhamdulillah begitu tinggi ketaatan yang ditunjukkan baginda dengan Berjaya melepasinya.

Namun apabila direnung, bagaimana pula diri kita pada hari ini? Pernahkah kita muhasabah, adakah kita mampu atau pernah melakukan pengorbanan sedemikian rupa?

Lantas, dengan itu saya menyeru diri saya dan juga sahabat-sahabiyah sekalian, sama-sama kita berusaha mencari lubang-lubang yang menuntut kita kepada pengorbanan, kerana begitu besar disisi Allah subhanahuwataala terhadap orang yang meletakkan pengorbanan sebagai sebahagian dasar hidupnya dan yang paling tinggi pengorbanan yang dipandang oleh Allah subhanahuwataala adalah apabila seseorang itu sanggup berkorban menggadaikan harta mahupun nyawanya bagi mempertahankan agama Allah subhanahuwataala…

Nantikan kupasan berkaitan isu tersebut dalam siri berikutnya… InsyaAllah ianya berkaitan besarnya tuntutan pengorbanan dalam Islam yang patut kita hayati bersama.. wallahu’am..

sumber :

www.muhaimin87.blogspot.com