Wednesday, July 6, 2011

Syaaban menjelma... Ramadan menghampri..

 Salam Syaaban..

    Saat ini semua warga muslim UTHM dan seluruh umat Islam semestinya sudah tidak sabar menghadapi bulan Ramadhan. Bulan yang penuh kemuliaan ini pastinya merupakan saat-saat yang ditunggu oleh seluruh umat Islam dan juga saat-saat yang dirindui. Semoga Allah memberikan kita kesempatan kepada kita untuk berada pada bulan Ramadan kali ini. Mulai saat ini marilah kita sama-sama menghitung hari sebelum Ramadan dan melakukan persiapan yang rapi.
Persiapan awal amatlah perlu sebelum ke bulan penuh tarbiyyah ini , supaya apabila sudah sampai pada waktunya kita boleh mencapai dan melebihkan amalan-amalan yang banyak ganjaran pahalanya. Bersedialah kita dari sekarang supaya kita akan menjadi seorang yang produktif pada bulan Ramadan.


InsyaAllah..di sini Kelab Iqra' UTHM ingin berkongsi sedikit mengenai amalan-amalan persedian  sebelum Ramadan:


1. Ikatkan diri dengan Al-Quran
  Rancang untuk membaca satu muka surat Al-Quran pada selepas waktu Subuh dan Asar. Baca walaupun satu muka dan pada hari seterusnya tambah bilangan muka surat. Lakukan setiap hari supaya ia menjadi kebiasaan anda.


2. Dengar bacaan Al-Quran
    Pada waktu pagi, biasakan mendengar ayat-ayat suci al-Quran dan boleh pilih mana-mana qari yang diminati.


3. Baca Sirah (kisah Rasulullah s.a.w) dan Tafsir
   Pilih tajuk yang berkaitan dengan bulan Ramadan yang juga boleh dikongsi bersama keluarga dan rakan-rakan.


4. Solat tepat pada waktunya.
    Mulakan sekarang untuk buktikan kecintaan kepada Allah s.w.t untuk solat pada waktunya dan juga lakukan solat sunat sebelum dan selepas solat.


5. Bersedekah.
   Lakukanlah sedekah setiap hari walaupun ianya hanya senyuman :) Rancang untuk melakukan sedekah kepada sesiapa yang memerlukan.


6. Berzikir
    Rancang zikir untuk dibaca seperti SubuhanAllah, Alhamdulillah, Allah Akbar, laa ilaaha illaallah. Basahkan lidah dengan berzikir boleh elakkan daripada bercakap perkara yang tidak berfaedah.Biasakan diri dengan berwudu' seharian.


7. Tidur awal dan bangun awal
    Rasullullah s.a.w biasakan diri tidur selepas Isyak' supaya baginda boleh bangun untuk berqiamulail. Biasakan sekarang tidur selepas Isyak', supaya akan ada kekuatan ketika bulan Ramadan untuk berqiamulail.


8. Puasa sunat
    Lakukan puasa Sunat Isnin dan Khamis  dan ia juga merupakan amalan Rasulullah s.a.w


9. Tutup TV dan buka siaran dengan Allah s.w.t
    Elakkan menghabiskan masa berjam-jam dengan televisyen dan perkara yang tidak berfaedah.Tinggalakan perkara dunia untuk dekatkan diri dengan Allah s.w.t. insyaAllah kita akan menjadi tenang.
 

InsyaAllah, jikalau amalan-amalan di atas cuba kita lakukan sedikit demi sedikit, untuk mencapai apa yang terbaik dalam bulan Ramadan dapat kita capai.

Di sini juga ada sedikit perkongsian untuk kita rancang dan jadualkan aktiviti harian pada bulan Ramadan.
Sila Klik Sini [ I love Ramadhan]