Wednesday, March 14, 2012

Assalamualaikum wbt & salam mawardah

Kelab Iqra UTHM mengucapkan takziah dan merasa simpati kepada keluarga Nurul Nadirah Abdullah di atas kematian beliau semalam. Lebih menyayat hati apabila mayatnya ditemui dalam keadaan rentung di Nusa Damai, Johor Bahru 12 Mac 2012. Hancur luluh jiwa bagi sesiapa yang menghadapi musibah sebesar ini. 


Menurut Ahmad Norhakim selaku Presiden Kelab Iqra UTHM yang baru dilantik merasa sedih kerana ada insan yang tidak berperikemanusiaan sanggup melakukan perbuatan terkutuk ini. Apalah dosa bagi seorang kanak-kanak yang tidak mengerti apa-apa ini sehingga beliau dijadikan korban bagi memenuhi nafsu mereka yang bertuhankan syaitan.

Peristiwa penculikan dan pembunuhan kanak-kanak bukan berlaku sekali, tetapi sudah kerap berlaku di negara ini. Apa sudah jadi kepada Malaysia apabila budaya sopan santun dan hormat menghormati yang dahulunya amat menebal dalam masyarakat Malaysia sudah semakin hilang. Penjenayah sudah semakin berani melakukan perbuatan luar dari kewarasan akal manusia. Apakah sebabnya sehingga kejadian seperti ini boleh berlaku? 
Tragedi yang menimpa Nurul Nadirah Abdullah akan menimbulkan kekhuatiran dan kebimbangan masyarakat bahawa negara ini tidak selamat dari ancaman penjenayah. Ibubapa sukar melepaskan anak-anak mereka ke sekolah atau ke taman permainan kerana bimbang nasib yang sama akan menimpa anak-anak mereka pula. Ramai sudah berkira-kira, siapa pula akan menjadi mangsa selepas ini.

Sehubungan itu, Presiden Kelab Iqra juga menasihatkan semua pihak terutama ibu bapa dan masyarakat agar mengambil langkah bersama bagi mencegah kejadian ini. Anak-anak tidak harus dibiarkan berseorangan bermain ditaman-taman permainan atau ke kawasan berhampiran melainkan perlu pemantauan ibu bapa dan penjaga. 
Akhirnya, barisan kepimpinan Kelab Iqra UTHM yang baru mendoakan keluarga allahyarhamuha Nurul Nadirah Abdullah semoga tabah menghadapi ujian seberat ini. Sesungguhnya Allah SWT tidak akan menguji keluarga beliau melainkan untuk mengangkat darjat mereka di sisiNya dan juga mendoakan semoga roh allahyarhamuha ditempatkan dikalangan hamba-hambaNya yang soleh.

Amin Ya Rabbal Alamin


AHMAD NORHAKIM BIN MOHAMED SABRI
PRESIDEN KELAB IQRA UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA 2012/2013